Jdi na obsah Jdi na menu
 


24. 9. 2013

Deset důvodů, proč konzumovat celer

celer.jpg

Celer je potravina nabitá vitamíny a minerály, může být konzumován syrový, může být přidáván do salátů, ale také může být součástí vařených jídel. Velkou výhodou této zeleniny je, že na rozdíl od ostatních druhů zeleniny, velice dobře snáší vysoké teploty, proto se tolik neničí vitální látky.

Listy celeru jsou bohaté na vitamín A, zatímco kořeny jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin.

Jaké jsou léčivé účinky celeru?

1. Snižuje hladinu cholesterolu
Nedávná 8 týdenní studie, provedená na zvířatech, dokázala rapidní pokles hladiny cholesterolu a zvýšené vylučování žluče u zvířat, která jedla celer. Pokud máte zvýšený cholesterol a doktor vám doporučí vyloučit z jídelníčku mastná jídla, proces uzdravení můžete urychlit tím, že budete pít celerový džus. Po dobu 3 týdnů vypijte každé ráno na lačno sklenku celerového džusu.

2.. Ulevuje od zácpy
Celer funguje jako účinné projímadlo. Jestliže trpíte zácpou, pijte celerový džus, nebo jezte celer v syrovém stavu. Pokud tímto problémem trpíte často, je nejlepší jíst celer pravidelně, aby k zácpě nedocházelo.

3. Snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku
Celer obsahuje složky, které mají protirakovinný účinek, proto vás konzumace celeru může ochránit před rakovinou žaludku. Z toho důvodu doktoři doporučují denní konzumaci celeru, pokud možno ve velkých dávkách.

4.. Snižuje krevní tlak
Nedávná studie odhalila, že u lidí, kteří pijí celerový džus po dobu minimálně jednoho týdne, dochází k výraznému snížení krevního tlaku. Celer obsahuje složku, která napomáhá k uvolnění svalů kolem tepen a rozšiřuje cévy, čímž dochází k lepší cirkulaci krve.

5.. Zlepšuje funkci ledvin
Konzumace celeru vede k lepší činnosti ledvin tím, že napomáhá tělu urychlit proces odstraňování toxinů. Navíc, tento proces zabraňuje vzniku ledvinových kamenů. Abyste se vyhnuli tomuto problému, je doporučeno pít celerový džus ve velkých množstvích; nicméně, konzumace čerstvého celeru je také velice prospěšná.

6. Pomáhá zhubnout
Celer je výživné jídlo, kterého úkolem je, kromě jiného, snížit apetit a chuť na sladká a mastná jídla. Umyjte celer, nakrájejte ho na plátky a jezte ho v průběhu celého dne. Na konci dne uvidíte, že jste snědli podstatně méně jídla.

7.. Pomáhá k detoxikaci těla
Jestliže se cítíte být unaveni, nebo jestliže jste v poslední době konzumovali jídla obsahující hodně chemických látek, či chcete-li své tělo pročistit, jezte celer a pijte celerový džus denně.

8. Urychlí odstranění ledvinových kamenů
Celerový džus pomáhá rozložit a odstranit ledvinové kameny. Evidentně, abyste dosáhli žádoucích výsledků, musíte celerový džus pít přibližně jeden měsíc. Zároveň se tím chráníte před vznikem dalších ledvinových kamenů.

9. Zklidňuje nervový systém
Alkalické minerály obsažené v celerovém džusu mají zklidňující účinek na nervový systém; jeho pití je proto skvělým řešením pro lidi, kteří trpí nespavosti. Jestliže máte tento problém, pijte sklenku celerového džusu každý večer hodinu před spaním.

10. Regulátor hormonů
Vědci zjistili, že celer obsahuje látku, která reguluje hormony u žen i u mužů. Navíc, celerový džus zvyšuje plodnost, odstraňuje frigiditu a dokonce bojuje proti impotenci.


Autor: Jan Anděl
ZDRAVÍ S ÚSMĚVEM s.r.o.
poradenské a dietologické centrum

Zdroj: Moje pravdy

Recept na celerový džus

2 kg celeru
1,2 l vody
1 sklenička jablečné šťávy
50 g cukru
sůl
šťáva ze dvou citrónů

Postup přípravy:
Oloupaný celer nastrouháme na jemném struhadle, zalijeme vařící vodou a přilijeme jablečnou šťávu.
Vše řádně promícháme a dochutíme citrónovou šťávou a solí.
Ohříváme asi dvacet minut přibližně na 75 stupňů. Šťávu přecedíme a dochutíme cukrem.
Poté ji přelijeme do připravených lahví a sterilizujeme.