Jdi na obsah Jdi na menu
 


Síla pozitivního myšlení

Nepřipouštějte si jakékoliv starosti a ničeho se nebojte

Můj dobrý přítel malíř Howard Chandler Christy, který dnes již není mezi námi, měl řadu promyšlených technik proti starostem a obavám. Sotva jsem kdy poznal jiného člověka, který by byl tak plný radosti a životního štěstí. Měl jednu ohromnou vlastnost, jeho štěstí bylo totiž nakažlivé. V mém kostele bylo zvykem, že se pastor nechal v době, kdy vykonával svůj úřad, portrétovat. Portrét visel u něho doma až do smrti. Pak byl navrácen do kostela a umístěn v galerii vedle obrazů pastorových předchůdců. Rada starších a jáhnů dává obvykle portrét zhotovit tehdy, když je podle jejich moudrého úsudku duchovní na vrcholu své krásy. (Můj portrét vznikl před několika lety.)

Když jsem seděl panu Christymu modelem, zeptal jsem se: "Howarde, tebe nikdy netrápí žádné starosti?"

Zasmál se "Ne. Pro všechno na světě ne. Já na to nevěřím."

"To je ovšem vskutku jednoduchý důvod, proč si nedělat starosti," poznamenal jsem. "Vlastně mi připadá až příliš jednoduchý - ty tomu prostě nevěříš, a tak to neděláš. Ty ses nikdy ničím netrápil?" zeptal jsem se. 

Odpověděl: "Ovšem. Jednou jsem to zkusil. Všiml jsem si, že se kdekdo, jak se zdá, trápí nějakými starostmi, a tak jsem usoudil, že o něco přicházím. Rozhodl jsem se tedy, že to také zkusím. Vyšetřil jsem si jeden den a řekl: "Tak tohle bude den, kdy se budu trápit starostmi." Předsevzal jsem si, že bych měl prozkoumat, jak to s tím trápením je, a trochu se potrápit starostmi, abych věděl, co to znamená. 
  Večer před tím jsem si šel brzy lehnout, abych se dobře vyspal a byl pořádně odpočatý na tu fušku s trápením příští den. Ráno jsem vstal, pojedl dobrou snídani - protože s prázdným žaludkem se člověk nemůže úspěšně trápit starostmi - a pak se rozhodl, že se do toho trápení pustím. Fakticky jsem se snažil ze všech sil, abych se trápil starostmi až někdy do oběda, ale stejně z toho nic nebylo. Nedávalo mi to žádný smysl, a tak jsem to vzdal." A zasmál se tím svým nakažlivým smíchem.

 "Musíš mít ale přece nějakou jinou metodu, jak překonat starosti," namítl jsem.

Opravdu ji měl a zdá se, že jeho metoda je nejlepší ze všech.

"Každé ráno věnuji patnáct minut tomu, abych naplnil svou mysl Bohem," řekl. "Když je mysl plná Boha, není v ní místo pro starosti. Každý den naplním svou mysl Bohem až po okraj a potom si mohu celý den jen ohromně užívat."

Howard Christy byl velký mistr štětce, ale stejně tak byl i velký umělec života, protože dokázal vzít velkou pravdu a zjednodušit ji na holý fakt, že z mysli člověka vychází jen to, co do ní původně vložil. Naplňte svou mysl raději myšlenkami na Boha než myšlenkami strachu, a vrátí se vám zpátky myšlenky víry a odvahy.

(Norman Vincent, Síla pozitivního myšlení)